Alva just nu...



Alva är just nu 5 månader, 2 veckor och 3 dagar gammal(ung).

Siffrorna vid BVC-besök 7/11:
6960 g tung(det känns att hon ökat)
62,5 cm lång

Hon har börjat med smakportioner av lite olika slag. Det hon provat hittills är potatis, morot, palsternacka, ärtor, jordärtskocka och broccoli. Det har tyckts om i lite olika grad, det som varit bäst är nog jordärtskockan och minst omtyckt var palsternackan. Men det kan ha berott på de olika konsistenserna. I övrigt så har hon provsmakat banan, äpple och päron. Dessutom får hon gröt som kvällsmål, vilket är uppskattat, även om det inte får henne att sova bättre om nätterna. Till gröten får hon päppelmos, äpple och päron som är kokta och pressade genom potatispressen. Till både lunch och gröt dricker hon vatten, det tycker hon om.


Sover gör hon två-fyra korta pass på dagen och på natten är det nu mat vid två-tretiden och sedan vid fem-sjutiden igen. Därefter somnar hon oftast om och vaknar mellan åtta och nio. För natten somnar hon allt mellan åtta och elva. Ett tag var det ganska kämpigt, men nu verkar det som om även jag ställt in mig i den rytmen, så jag funkar hyfsat bra om dagarna, om jag inte lägger mig för sent vill säga. :)

Pratar en massa obegripliga saker gör hon, bubblar och har konstiga ljud för sig och provar att forma munnen på olika sätt håller hon på med dagarna i ända. Nej, inte riktigt men lite då och då. Ler gör hon däremot nästan jämt, varje gång hon ser mig får jag ett solskensleende och det är härligt. När man är lite trött på morgonen och vänder sig mot henne så blir man genast mycket piggare när hon ler stort. Skrattar gör hon inte på beställning, ibland lyckas man göra något som lockar fram lite skratt, men det är ganska sällan det blir mer än lite grann. Längtar efter det där riktigt härliga barnskrattet, hoppas att det kommer!

Hon sträcker sig efter allt hon får syn på, stoppar det mesta i munnen för att smaka. Nappen tar hon både ut ur munnen och stoppar in igen, ibland till och med på rätt håll. Finmotoriken är inte helt på topp, men hon får ändå till rätt bra grepp med pek och tumme. Om hon får tag i något(t.ex. mammas hår eller läpp) så håller hon hårt och drar, det är ett rejält tag hon får och hon är ganska stark i nyporna. Hon intresserar sig mycket för sina leksaker och vissa är favoriter, men det växlar lite. Bland det roligaste är alla lappar som sitter fast på gosedjuren, de ska helst in i munnen. Något som hon börjat med sista veckan är att banka med saker, vet inte om det är för att hon förstår att hon kan göra ljud eller om hon bara är frustrerad för att hon inte kan som hon vill.

Hon är riktigt stadig i ryggen nu, i barnstolen sitter hon hur bra som helst. Hon kan även sitta själv på golvet, men man får passa henne för rätt som det är sträcker hon sig efter något och då välter hon i den riktningen. Om det är framåt går det bra för då hamnar hon på mage och kan ligga så, men när hon det blir åt sidan eller bakåt så är det huvudet som tar första stöten(vi kanske får skaffa en tyghjälm, eller Sissi kanske har kvar sin? :P). Ligga på mage och leka med sina saker är populärt nu, men när hon inte riktigt når en sak så blir hon lite arg för att hon inte kommer framåt trots att hon sträcker sig allt vad hon kan. Hon har inte riktigt kommit på hur hon ska skjuta ifrån med fötterna för att ta sig fram. Däremot kan hon rulla runt och på så vis flytta sig, så det är inte alltid hon ligger där man la henne innan, spännande..:)

Ja det var allt jag kom på just nu, får uppdatera om jag skulle ha glömt något. Avslutar med en bild på Alva och Ellinor(eg. fyra bilder) där ser man hur mycket de har vuxit i förhållande till varandra.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback